lørdag 30. januar 2010

Babybæring!

Siden jeg stadig får spørsmål på facebook om babybæring så skal jeg skrive litt her istedet.
Vi har båret Astrid siden hun var 8 uker og har prøvd de fleste typene bæretøy.

Til små nyfødte babyer og opp til de er 6-7-8 kilo er elastisk sjal supert. Du kan se instruksjonsvideo her. Til å begynne med kan man ha bena til babyen inni sjalet som en frosk. Etterhvert som barnet vil og blir noen uker så kan man ta bena ut slik det vises på videoen.
Vanlige merker av elastisk sjal er: Mam Eco, Mobywrap, Binana, Tricot slen og Sino. Men det finnes flere.

Når babyen blir litt tyngre kan det være fint å ha noe som ikke siger. Da kan man velge en formsydd bæresele, en meitai eller et vevd sjal.
Formsydd bæresele er en sele som festes ved hjelp av klips. Derfor er den enkel og også veldig pappavennlig. De fleste formsydde kan brukes fra barnet er et par mnd, noen fra nyfødt, og helt til du ikke orker å bære lenger. Populære merker er Ergo, Manduca og Patapum. Formsydde seler kan brukes både på mage og rygg.

Meitai er en asiatiskinspirert bæresele som består av et firkantet (med variasjoner) tøystykke med fire stropper som ofte er polstret. De fleste meitaier kan brukes fra nyfødt og så lenge du orker å bære. Noen kommer i både baby og småbarnsversjon. Her kan du se hvordan man knyter en liten baby på magen med meitai.
Her kan du se hvordan man knyter en liten baby på ryggen i meitai på en trygg måte for nybegynnere. Når babyen blir større liker den ofte å titte seg rundt, og det kan bli tungt med magebæring. Da er det greit å lære seg ryggbæring. Det er også supert til turer.
Kjente merker er Freehand, Go'klompen, Eye2eye, Taitasi, Concerti.. og mange fler. Norge er store på meitaier. Et annet veldig kjent (og rimelig) merke er babyhawk.

Vevd sjal er sjal i ulike lengder, farger og mønstre som man knyter barnet opp i. Kan brukes fra nyfødt og så lenge man orker å bære. Det karakteriseres av mange som det mest universale bæretøyet fordi det kan tilpasses mange kroppstyper og alle slags barn.
Her kan du se en ryggknyting med vevd sjal. Det tar litt tid å lære seg det men når man kan det så er det veldig enkelt- som med det meste annet. Trikset er å ikke gi opp.
Her kan du se en mageknyting med vevd sjal.
Kjente merker er Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Vatanai, Bärabarn.. og mange fler.

Og så har vi ringslynge og lommeslynge. Jeg har aldri prøvd lommeslynge, men du kan se video her. Ringslynge er et langt stoffstykke som du strammer med to ringer. Det er et supert bæretøy til butikkturer og turer på f.eks. messer og sånt. Barnet kan sitte på magen eller hoften og følge med, og du slipper å anstrenge deg så mye. Jeg har ofte tenkt "Hvorfor har de ikke en ringslynge" når jeg ser noen som strever med et barn på hofta. Her er en video av barn i ringslynge. Lommeslynge og ringslynge kan brukes fra barnet holder hodet selv.

Mye av det jeg har lære om bæretøy har jeg lært på www.tettinntil.no/forumet, som er en fantastisk nettressurs for folk som ønsker å bære barna sine. Kan bare anbefale den siden.

Her er noen nettsider du kan besøk for å sikle på bæretøy:

www.lotusbarn.no
www.vidunderbarn.no
www.krusedull.net
www.syvsjal.no
www.eddabedda.com
www.goklompen.no
www.taitasi.no
www.ellevill.com
www.eye-2-eye.net
www.kleinsmekker.dk
www.7kids.no
www.bebinar.com
http://dinglings.blogspot.com/
www.alveslottet.no